Paya Terap, Perik, KEDAH.
Location: N6 20.217 E100 31.493

















Links to this post
Date: July 17th 2010
Time: 12 pm - 2 pm
Location: Taman Sri Changloon, 06010 Changloon, Kedah.
Type: Hardcore
Participants: 4 SJ410, 1 LC2.

This is a training course for the Professional as the track is a little bit hardcore where the use of winch is necessary. The 'sifu' for this training is imported from Jitra who has won several competitions locally and nationally. Two (2) novice users are also participating during the launching of the course, however, due to the condition of the track, they decided not to continue the course.

The organizer is waiting for the participants to arrive.

Sifu's SJ

Beginner from Wang Kelian, Perlis.

4x4 fans...

Picture's section

Sifu's and co-pilot, please stand-up and raise your hand...

Ambil gambar pun kena ada gaya.. marching!

No track is hard for 'sifu'

Even novice user doesn't have any problems with this track. (Not now!)

Another novice user... his SJ is still on modification...

Got nothing to say for this SJ.. This is his everyday track to work.

Harimau mengaum!

Crossing the swamp

Cubaan yang tidak berjaya oleh jip lain sebelum ini...

Tapi bagi Sifu, ini biasa je... x perlu pakai winch pun..

Dah sampai seberang Danok...

Patah balik ikut laluan yang sama...

Tak ada sangkut2...

Laluan biasa utk sifu yang jadi Johan di Juru bulan lepas..

Camouflage...

No road access ahead... Sifu pun terpaksa patah balik... x sanggup..

Alamak.. x de jalan daa... atas bonet pun boleh... jaga2 jangan tergelincir cukup...

1st: Double winching... coz' LC2 dah putus winch...

Keleboq2 beterbangan..

3 buah jip sangkut sekaligus... masing2 terpaksa guna winch sendiri utk melepaskan dari halangan..

Mud Sprinkle dengan bantuan winch...

Anak2 pun ikut serta.. Pakar sedang mengkaji bagaimana utk keluarkan kedua2 jip ini dr lumpur..

Harimau sudah keluar lumpur... dengan bantuan winch Taiwan, tiada masalah langsung..

Menunggu untuk diselamatkan...

Kita balut rokok daun dulu untuk memberi idea...

Wow! Cebisan tanah beterbangan...

2 SJ datang menolong winch LC2... Kena parking elok2 supaya senang nak buat double winching..

2nd double winching: Lain x, beli jip kecik2 je... besar2 mcm LC2, kalau winch rosak kan dah menyusahkan orang...

Jaga2 dik.. nanti jatuh pulak...

3rd double winching : Apasal sampai 3 kali kena winch ni...

Ooo... patutlah.. ada sesuatu di bawah sana...

Agak2nya amenda tu yg boleh buat LC2 hilang power..

Rumput rupanya menyaluti long-sub.. patutlah x boleh jalan langsung..

Cantik kan kalau jip kita disaluti lumpur @ keleboq..

Jip yang tak dak masalah.. kerana apa.. dia dok kat belakang sekali.. hehehe


Links to this post
July 15th, 2010
Location: Taman Sri Changloon, 06010 Changloon, Kedah.
Type: Beginners & lightcore
Participants: 2 SJ410, 2 drivers, 1 co-pilot

2 new students registered in course 4x4KDH101 - Introduction to 4WD.

Ok.. dah cukup korum.. 2 buah SJ410 pun jadilah..

Di hujung sanalah (tak nampak sbb agak jauh), kita akan keluar nanti...

Nampak rendah je bukit depan ni.. Tapi kalau x engage 4H/4L tak naik punye... unless..

Ooo.. baru nampak bukit ni tinggi sikit...

Kuda puteh sedang beraksi... Jangan kona lebih2, nanti sangkut!

Now it's your time to face the challenge..

Come'on! Kena 'charge' betol2... kalau tak, sangkut nanti..

Try it harder...Reverse & forward... ~ some pressure's on!

Head-to-head winching... Coz sangkut mcm kura2 atas pongsu..

Akhirnya lepas jugak!

Belemoinya!

Kan sudah sangkut.. masuk sorang2.. x de co-pilot plk tu.. Recovery vehicle plk outstation... Tunggu la sampai mlm...

Tayar depan sudah masuk lobang.

Tak yah pakai la winch 410 tu... tak kuat nak naik bukit ni.. kena pakai PTO jgk..

Tayar belakang sangkut pokok daaa...

Simpan winch tu dulu... nanti senang nak sangkut pto winch kat situ..

Yea! Recovery vehicle sudah sampai...

Start winching..

Yahoo... sudah nampak...

Dah naik sikit...

Sikit je lagi...

Kuat & gagah!

Both SJ410 and LC2 safely home...

Well... x ada apa2 yg rosak.. Cuma 'belemuih' saja..

Sudah dibersihkan...

Masih belemoih...


Links to this post
"Hidup ini ibarat lautan yang luas terbentang, kadang kala tenang, kadang kala bergelora. Namun sejauh mana pun kita pergi, kita pasti akan kembali... Ibarat ombak yang setia pada pantainya...."

Total Pageviews